Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 26
  1. #1
    Active Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    mississippi
    Posts
    34
    Spyder Garage
    0

    Default Parking Brake won't Release

    I have a 2015 Limited and I am stuck 15 miles from home and 100 miles from the nearest dealer which most are closed today.

    My parking break will not release. The red light flashes until I press the brake release then it goes solid but the break will not release. Then when I turn the key off it beeps as if the brake is not set. Any suggestions on how to get it to release?

  2. #2
    Active Member Boilermaker's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Muncie, Indiana
    Posts
    230
    Spyder Garage
    0

    Default Guessing

    Until someone with a lot more knowledge responds to you, I would try pressing on the foot brake as you release/engage the parking brake. The other thing I would check is to see if there is a fuse for the parking brake that you could pull. Sorry if this doesn't help! I am sure there is something mechanical you can adjust/loosen, but I am not savvy enough to tell you what that may be.
    2018 RT Limited 10th Anniversary Special

  3. #3
    Active Member Chasinsparks's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Columbia, Maryland
    Posts
    312
    Spyder Garage
    1

    Default Had the same problem

    Had the same problem to get back on the road use a 12mm wrench right side rear to release the parking brake cable you can leave it undone to get it home or dealer. Remember if you stop somewhere you will need to chock the wheels. Mine ended up being a switch failure. Note: Your regular brakes will still work for stopping.

    I now carry a 12mm with me just for this reason.
    Last edited by Chasinsparks; 07-09-2018 at 01:52 PM.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    HI
    Posts
    29
    Spyder Garage
    0

    Default

    Quote Originally Posted by SOlsenPHS View Post
    I have a 2015 Limited and I am stuck 15 miles from home and 100 miles from the nearest dealer which most are closed today.

    My parking break will not release. The red light flashes until I press the brake release then it goes solid but the break will not release. Then when I turn the key off it beeps as if the brake is not set. Any suggestions on how to get it to release?

    i have this happening randomly on my 2016 RT-S--- i remove cable from rear wheel--- reinstall--- so far this has worked every time. maybe 3-5 weeks between this happening... no codes.. have no fix just this bandaid... maybe someone has had dealer diagnose and permanent fix this...i carry 2- 12mm... sad reality..

    let us know when/if dealer fixes...

    March 20, 2019
    In a follow up to the above post, regarding the parking brake. all the same conditions and beeps as previously. I have been removing it from rear wheel stay and then the front pulley is able to turn and work normal. Retighten back to factory set and have fun riding… for a while—maybe few weeks, then lock on again…remove cable…repeat. Last week, the front pulley rotated so much, no way to remove from rear mounting point. I removed the rear parking brake stay from the “hub”, and also removed the pulley wheel up front to release the cable. Dealer said may be parking brake switch, so I replaced. Now when remounting front pulley… manual states to hook up to BUDS…….Set pulley at its reference. Wondering if this was the problem all along? Bike is 2016 RT.. under warranty…except I live in Hawaii… Can am has no support in this 50th state… I can ride everyday…that’s how nice the weather is and I often do, but this type of small problem keeps the bike on jack stands!
    If anyone has any insight into this I appreciate the feedback…trying to avoid dropping 1k on Buds program. If this can be fixed without it. At this point confused as to procedure. Also if anyone is has suggestions for service when far from dealer…for example… licensed shop… work on it and Can am honor warranty of their product??

    Thank you all for any thoughts on this problem…seems like a defect…mmmm..
    Last edited by JOEMOTO; 03-20-2019 at 11:21 PM. Reason: updated info

  5. #5
    Active Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    mississippi
    Posts
    34
    Spyder Garage
    0

    Default

    Thanks for the help....How expensive was it to replace the switch?


    Quote Originally Posted by Chasinsparks View Post
    Had the same problem to get back on the road use a 12mm wrench right side rear to release the parking brake cable you can leave it undone to get it home or dealer. Remember if you stop somewhere you will need to chock the wheels. Mine ended up being a switch failure. Note: Your regular brakes will still work for stopping.

    I now carry a 12mm with me just for this reason.

  6. #6
    Active Member Chasinsparks's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Columbia, Maryland
    Posts
    312
    Spyder Garage
    1

    Default Not sure

    Not sure as mine was covered under warranty.



    Quote Originally Posted by SOlsenPHS View Post
    Thanks for the help....How expensive was it to replace the switch?

  7. #7
    SpyderLovers Sponsor cptjam's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Las Vegas, NV
    Posts
    2,681
    Spyder Garage
    0

    Default Parking brake

    Either the switch or the motor. Possibly the cable. Remove from rear caliper. Try switch. If cable moves, cable ok. If nothing moves, but cable is not pinched or bent or stuck, remove side panel. You will see motor and front pulley. Remove cable, test for movement. If cable moves freely, try switch. If nothing happens, use a voltmeter to see if power is going to the motor. If yes, motor bad. If no, switch bad. Replace.
    Joe Meyer



    Dealer for the Outlaw/ROLO laser Alignment system

  8. #8
    Member
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Troy, mo
    Posts
    1
    Spyder Garage
    0

    Default spyder brake stuck

    Quote Originally Posted by SOlsenPHS View Post
    I have a 2015 Limited and I am stuck 15 miles from home and 100 miles from the nearest dealer which most are closed today.

    My parking break will not release. The red light flashes until I press the brake release then it goes solid but the break will not release. Then when I turn the key off it beeps as if the brake is not set. Any suggestions on how to get it to release?
    FWIW, after reading the few posits regarding this, I tried to listen for the servo motor (if there is one) while pushing the "P" button & heard nothing . So I took a bigger screwdriver & tapped around the the "P" button. this worked. So the switch must have been simply sticking.

  9. #9
    Very Active Member Flamewinger's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    1,166
    Spyder Garage
    1

    Default

    My 2018 RTL had an issue with the PB today. Was running some errands and at one point when I was going to get going the PB wouldn't let loose. I tried walking around the block with the key, I tried depressing the brake hard enough to release the floorboard and nothing. I was able to release the cable and ride home. I just checked it and it's working fine. I have a service appt set up for next week and I'll take it out and see if I can get it to go bad again.

    Now one thought, I have Tried-axis handlebars and the Spyder tech had a brioken shoulder and supervised another guy to do the work leaving him to put it all back together. I got it home with missing bolts and wrong bolts used and I'm wondering if some wires are pinched or something? Guess I'm carring a couple of 12mm wrenches and packable wheel chocks just in case.

    Susie - 2018 RT-Limited with 8400 miles so far . . .
    '13 Spyder ST-L with 21k miles
    '04 GL1800 with 91k miles
    '97 GL1500 with 87k miles
    '95 GL1500 with 102k miles
    '89 GL1500 with 96k miles
    '83 GL1100 with 117k miles
    [/COLOR]'81 Honda Silverwing with 36k miles
    '79 Kaw 400LTD with 26k miles
    GWRRA - 39 yrs - Life Member
    AMA - 39 yrs
    Just remember, if common sense is so common, why do few people have it?

  10. #10
    Very Active Member HayRog's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Sacrament0, CA
    Posts
    745
    Spyder Garage
    0

    Default

    Not a common problem, but I see more posts on this brake problem since my 1st bout with it a couple of years ago.
    Happened to me 3 times and was eventually fixed under warranty by the dealer. Parking brake motor was the culprit.

  11. #11
    Very Active Member Flamewinger's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    SF Bay Area
    Posts
    1,166
    Spyder Garage
    1

    Default

    Took my 2018 RTL in and the dealer has confirmed the PB motor is bad and now I wait for a new one. Luckily it will be a rainy couple of weeks. A friend tells me he’s heard of 4 others that have had the motor go bad.

    Susie - 2018 RT-Limited with 8400 miles so far . . .
    '13 Spyder ST-L with 21k miles
    '04 GL1800 with 91k miles
    '97 GL1500 with 87k miles
    '95 GL1500 with 102k miles
    '89 GL1500 with 96k miles
    '83 GL1100 with 117k miles
    [/COLOR]'81 Honda Silverwing with 36k miles
    '79 Kaw 400LTD with 26k miles
    GWRRA - 39 yrs - Life Member
    AMA - 39 yrs
    Just remember, if common sense is so common, why do few people have it?

  12. #12
    Active Member
    Join Date
    May 2018
    Location
    Chateauguay, Qc, Canada
    Posts
    135
    Spyder Garage
    1

    Default

    Frankly I wish they had a manual parking brake. Too much electronics will eventually give u grief.
    Eckhard

    Spyder RT Ltd, 2011

  13. #13
    Very Active Member Freddy's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    West Oz
    Posts
    540
    Spyder Garage
    1

    Default

    Quote Originally Posted by Eckhard View Post
    Frankly I wish they had a manual parking brake. Too much electronics will eventually give u grief.

    and we're seeing toooo much of that already.
    The best substitute for brains is....................what?

  14. #14
    Very Active Member HayRog's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Sacrament0, CA
    Posts
    745
    Spyder Garage
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Flamewinger View Post
    Took my 2018 RTL in and the dealer has confirmed the PB motor is bad ........ A friend tells me he’s heard of 4 others that have had the motor go bad.
    I had a list of members last year with the same complaint, that numbered 14.

  15. #15
    GOS member (Girls On Spyders)
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Antwerp - Belgium - Europe
    Posts
    4
    Spyder Garage
    0

    Default

    We started with 2 Spyder RS in 2009 and both had problems with the manual parking brakes ... they were not stable ...

  16. #16
    Active Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    indpls in
    Posts
    208
    Spyder Garage
    0

    Default

    just had to have wifes 2018 rt parking brake engine replaced i know thats what the service tech said it was called

  17. #17
    Active Member LLSailor's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Leavenworth, KS
    Posts
    237
    Spyder Garage
    0

    Default

    Just dropped my 16 RTS off at the dealer with the same issue.
    Pat
    Burp(Gone, but not forgotten) - Viper Red 2012 RT-S SE5
    B-2 - Intense Red Pearl 2016 RT-S SE6

  18. #18
    Active Member LLSailor's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Leavenworth, KS
    Posts
    237
    Spyder Garage
    0

    Default

    Got it back, dealer said BRP told him to do a couple tests, and when they were done, told him to replace the brake motor.
    Pat
    Burp(Gone, but not forgotten) - Viper Red 2012 RT-S SE5
    B-2 - Intense Red Pearl 2016 RT-S SE6

  19. #19
    Active Member
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Virginia
    Posts
    87
    Spyder Garage
    0

    Default

    I have a 2017 RT. My park brake wouldn’t unlock today, took linkage off so I could get home, got it home, it started working. Hooked linkage back up, still worked, came in to eat lunch, went back out to park it, wouldn’t unlock again. I guess I’ll have to take it to dealer and hopefully they can figure it out. It’s still under warranty. Sounds like there’s something wrong with this setup.

  20. #20
    Member
    Join Date
    Mar 2018
    Location
    HI
    Posts
    29
    Spyder Garage
    0

    Default

    April 30 2019
    I have posted earlier... see text from it below this new entry... I have not had a single problem since the repair noted below.... will advise it it goes south...however worse and worse front vibration when braking... think its warped discs... have EBC with Pads on the way...will advise when installed. thank you all for the information and brotherhood

    i have this happening randomly on my 2016 RT-S--- i remove cable from rear wheel--- reinstall--- so far this has worked every time. maybe 3-5 weeks between this happening... no codes.. have no fix just this bandaid... maybe someone has had dealer diagnose and permanent fix this...i carry 2- 12mm... sad reality..

    let us know when/if dealer fixes...

    March 20, 2019
    In a follow up to the above post, regarding the parking brake. all the same conditions and beeps as previously. I have been removing it from rear wheel stay and then the front pulley is able to turn and work normal. Retighten back to factory set and have fun riding… for a while—maybe few weeks, then lock on again…remove cable…repeat. Last week, the front pulley rotated so much, no way to remove from rear mounting point. I removed the rear parking brake stay from the “hub”, and also removed the pulley wheel up front to release the cable. Dealer said may be parking brake switch, so I replaced. Now when remounting front pulley… manual states to hook up to BUDS…….Set pulley at its reference. Wondering if this was the problem all along? Bike is 2016 RT.. under warranty…except I live in Hawaii… Can am has no support in this 50th state… I can ride everyday…that’s how nice the weather is and I often do, but this type of small problem keeps the bike on jack stands!
    If anyone has any insight into this I appreciate the feedback…trying to avoid dropping 1k on Buds program. If this can be fixed without it. At this point confused as to procedure. Also if anyone is has suggestions for service when far from dealer…for example… licensed shop… work on it and Can am honor warranty of their product??

    Thank you all for any thoughts on this problem…seems like a defect…mmmm..

  21. #21
    Member
    Join Date
    May 2019
    Location
    sc
    Posts
    1
    Spyder Garage
    0

    Default

    I have the same problem. the dealership is replacing the motor.

  22. #22
    Active Member
    Join Date
    Dec 2015
    Location
    west palm beach FL, north babylon ny
    Posts
    31
    Spyder Garage
    0

    Default

    Ditto,ditto,ditto. Mine at the dealer last two days. Had brake light come on many times, but would release by itself. This time wouldn't release. Had to have it towed on flatbed. Waiting to hear from dealer, Broward Motorsports. Why hasn't BRP handled this problem? It has been going on for many years. Should have been a fix by now!! Thanks for letting me vent.

  23. #23
    Member
    Join Date
    May 2018
    Location
    Tucson AZ
    Posts
    7
    Spyder Garage
    1

    Default

    Let the beeper run until it stops by itself, then turn on key and it should be good to go....

  24. #24
    Registered Users
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    CA-Temple City
    Posts
    1
    Spyder Garage
    0

    Default disconnect the parking brake cable

    Quote Originally Posted by Chasinsparks View Post
    Had the same problem to get back on the road use a 12mm wrench right side rear to release the parking brake cable you can leave it undone to get it home or dealer. Remember if you stop somewhere you will need to chock the wheels. Mine ended up being a switch failure. Note: Your regular brakes will still work for stopping.

    I now carry a 12mm with me just for this reason.

    where is the parking brake cable located? I need to disconnect the parking brake cable because it's stuck..thank..if you can provide images that would be great. thanks

  25. #25
    Active Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    indpls in
    Posts
    208
    Spyder Garage
    0

    Default

    post 3

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •