Results 1 to 13 of 13

Thread: Shift Shudder

  1. #1
    Active Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    73
    Spyder Garage
    0

    Default Shift Shudder

    Been a long winter and I cannot remember if this has been the case from day one.

    When I start the Spyder I let it warm for about 30 seconds to a minute while I put on the helmet and jacket and then when I shift into reverse or first and proceed to pull away it shudders almost like it is pulling against the brakes. After I have run for about 10 minutes it takes off smooth as butter. It is just those first few take offs from a stop.

    2014 STS SE5 with 8500 miles.

    Thanks for the replies.

    Tim

  2. #2
    Very Active Member Chupaca's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    San Diego, CA.
    Posts
    30,497
    Spyder Garage
    1

    Default Curious...🤔

    What oil and condition of it are you using. When did you change it last. Good place to start ...
    Gene and Ilana De Laney
    Mt. Helix, California

    ​2012 RS sm5

  3. #3
    Active Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    73
    Spyder Garage
    0

    Default

    Amsoil 10-40 last September

  4. #4
    Active Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    73
    Spyder Garage
    0

    Default

    also only 600 miles ago so basically fresh

  5. #5
    Active Member
    Join Date
    May 2016
    Location
    Tombstone Az
    Posts
    71
    Spyder Garage
    0

    Default

    The centrifugal clutch is just cold. If it does it warm then it may be a few oz low on oil.

  6. #6
    Active Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Boise Idaho
    Posts
    73
    Spyder Garage
    0

    Default

    Was hoping it was something like that as the oil level is just below the upper limit mark on dipstick. When warm it is smooth on takeoff and gear to gear shifts.

  7. #7
    Very Active Member Snowbelt Spyder's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Chardon, OH
    Posts
    630
    Spyder Garage
    0

    Default

    Was probably the case since day 1. Identified in a tech bulletin. Normal.

    https://www.spyderlovers.com/forums/...ghlight=clutch


    Doug

    2012 Spyder RT LTD Lava Bronze, RT 622

    Original Owner

    Seal Pups, F4 Customs SWCV, Corbin, JT's Air Filter, Cat Bypass, Power Commander V, NBV, SpyderFlap, Rivco Dual Flag Holder, Lidlox, Baja Ron Sway Bar, links, plugs and wires, Adjustable Chrome Side Vents, Spyderpops Block Off Plate and Belt Guard, Bump Skid, Canisterectomy, Akrapovic, TricLed HL/FL, Spyder Cuff with X-Grip, S-Drive, Rock Armour, P238, Laser Alignment by Gray Ghost, Windshield Arm by Noboot, Vibration Dampener by Doc.

  8. #8
    Active Member ARNIE R's Avatar
    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Leesburg, VA
    Posts
    181
    Spyder Garage
    1

    Default

    I just start mine up while I am putting on my riding gear and hooking up the phone and GPS. About 3 minutes and all is good.
    2014 ST-S Cognac

  9. #9
    SpyderLovers Sponsor SpyderAnn01's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Las Vegas
    Posts
    12,524
    Spyder Garage
    0

    Default

    Hi Tim! Haven’t seen you post in a long time, I hope everything is good with you.

    2017 F3T-SM6 Squared Away Mirror Wedgies & Alignment
    2014 RTS-SM6 123,600 miles Sold 11/2017
    2014 RTL-SE6 8,600 miles
    2011 RTS-SM5 5,000 miles
    2013 RTS-SM5 burned up with 13,200 miles in 13 weeks
    2010 RTS-SM5 59,148 miles
    2010 RT- 622

  10. #10
    Very Active Member Bfromla's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Bossier loUiSiAna
    Posts
    3,914
    Spyder Garage
    1

    Default

    Also check belt tension shudders if it slips too

    2013 STL SE5 BLACK CURRANT
    SpyderPop's: LED bumpskid
    SmoothSpyder: dualmode back rest
    T r * * LED:foam grip covers, Tricrings, FenderZ &brake light strips,
    wide vue mirrors
    Lid lox
    sawblade mowhalk fender accents
    minispyder dash toy
    Pakitrack
    FLO (Frunk Lid Organizer)
    BRP trailer hitch & 622 trailer (with its own list: Spyderpops Lighted Rear Bumpskid, LineX protection on sides, led trim lighting amber front& red rear, stand& tongue handle)THX Cruzr Joe!
    (pics in album)

  11. #11
    Active Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    full time RV'er on the road
    Posts
    151
    Spyder Garage
    0

    Default

    My 2013 has pretty much done the same thing on first start up IF I don't give it a fairly long warm up. Never seems to reoccur during the rest of the ride. I haven't been able to attribute it to lower than ideal oil levels. My view is that is the nature of the beast with cold oil. I have pretty much run the factory oil as I have it changed at a dealer.

  12. #12
    Very Active Member Saluda's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    MA & NH
    Posts
    2,341
    Spyder Garage
    4

    Default

    I used to have that issue.
    ​Never stop questioning

  13. #13
    Very Active Member billybovine's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Mitchell, Ontario, Canada
    Posts
    5,454
    Spyder Garage
    0

    Default

    Basically normal. Causes no harm so just ignore it and drive on. My 2013 STL did it from new until I traded it in 2018.

    2018 F3 LIMITED

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •