Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  1
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Active Member chaz7771931's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    PA
    Posts
    35

    Default radiator additive for 2010 RT SM5

    With the 998 running high RPM is anyone using a radiator additive to help keep the motor cooler? My RT is gunning from the middle to almost red hot mark when I'm in traffic or below around 40 MPH.

    Thanks for any info

  2. #2
    Very Active Member Grandpot's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Fort Mill, SC
    Posts
    745

    Default

    I have never used an additive. Your temp sounds normal. In the winter mine doesn't get up to half way and in the summer it gets close to the red in stop and go traffic. Just make sure your fan is cycling.
    2011 RTS
    1998 Honda Valkyrie
    US Navy Veteran
    CNC Machine Service Technician
    Member: Rolling Thunder
    Vice Commander: Disabled American Veterans, Rock Hill, SC
    Member: American Legion
    Experience is recognizing the same mistake every time you make it!

  3. #3
    Active Member chaz7771931's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    PA
    Posts
    35

    Default

    Quote Originally Posted by Grandpot View Post
    I have never used an additive. Your temp sounds normal. In the winter mine doesn't get up to half way and in the summer it gets close to the red in stop and go traffic. Just make sure your fan is cycling.
    Ok thanks for the info

  4. #4
    Active Member BigGuy66's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    North Central Indiana - WInona Lake, IN
    Posts
    331

    Default I have a 2010 RT SM5...

    ...and my temp only goes about 3/4 way up when sitting in traffic. Never been close to red... as suggested, be sure to check your fan to be sure it's cycling. After a long ryde and shutting off the Spyder my fan runs for a short time... does yours? Also check the fluid levels.
    Jim

    Ryde, eat, sleep.... repeat
    2010 RT SM5
    Added 12 volt outlet on dash
    Kuryakan Widow Pegs
    BRP trailer hitch
    While at Spyderfest 2017, added
    BajaRon Swaybar
    Spyderpops Lighted bumpskid
    TricLED Wide View mirrors


  5. #5
    Active Member chaz7771931's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    PA
    Posts
    35

    Default

    Quote Originally Posted by BigGuy66 View Post
    ...and my temp only goes about 3/4 way up when sitting in traffic. Never been close to red... as suggested, be sure to check your fan to be sure it's cycling. After a long ryde and shutting off the Spyder my fan runs for a short time... does yours? Also check the fluid levels.
    Jim
    Everything checks out ok, all the fluids on the bike are scheduled to be changed at the 20K service so since it is getting change was thinking about getting the additive while they are doing the srevice anyway.

  6. #6
    Very Active Member jwulf74's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Piedmont, SD (Black Hills)
    Posts
    724

    Default

    I pulled the air box and related plumbing out and put in the one from JT. I also did the Cat delete... temp needle rarely goes over 1/2 now...
    2017 Can Am Commander Limited
    2012 Cadillac CTS-V Black Diamond
    2011 RT-S Viper Red
    2010 RT622 - Black

  7. #7
    Eponymous Member Bob Denman's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Grahamsville, NY
    Posts
    85,387

    Default

    I've used Engine Ice in liquid-cooled ATVs. That's about as extreme as the conditions can get: low-range riding in the middle of Summer, with a mud-clogged radiator!
    My Quads always ran cool!

    2010 RT A&C ................................. 2014 RT Limited.
    (Both are gone, but not forgotten!)

  8. #8
    Consumer Advocate akspyderman's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Chugiak, Alaska
    Posts
    28,977

    Default

    The engine will heat up in high temperatures and idle (for long times) situations. We got stuck in a traffic accident on Maui, HI and after about a half hour, the engine went into limp mode and stopped. A half hour later, it restarted and drove just fine.

    The radiator fan should be kicking in a bit before the limp mode thing happens though.

    My usual in a traffic parking lot is just to shut the engine off when not moving. Never had any problems with that method.

    Currently Owned: 2011 RT A&C SE5 (magnesium), 2014 RTS-SE6 (yellow), 2015 Vulcan 900 LTD

    Previously : 2008 GS-SM5 (silver), 2009 RS-SE5 (red), 2010 RT-S Premier Editon #474 (black) Pictures of 2008 and 2009 Spyders are in Alaska Albums 2009 and 2010.
    5 Spyders, 9 years, 133,000 miles, 5 Spyder miles per post.


  9. #9
    Active Member
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Hampton Roads, VA
    Posts
    108

    Default Additive

    I used: http://www.autozone.com/antifreeze-r...ool/302501_0_0

    in my big Yamaha. Worked well. Somehow this makes the water "wetter" letting it get into all the spaces. Never thought about using it on my RTS, but I have the 1330 and it never runs close to hot (4 bars) stopped in traffic with the fans cycling. With my 2013 ST it did run hot, I didn't think to try this stuff at the time.

  10. #10
    Very Active Member jcthorne's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Houston
    Posts
    3,991

    Default

    An additive is not needed or desired. If your temp gage is getting up to the red zone you have a cooling system problem that needs to be fixed. The RT, even the 998s have a more than sufficient cooling system. They show never overheat or go into limp mode even stuck in traffic.

    Blue Flame Spyder F3-S.

  11. #11
    Active Member chaz7771931's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Location
    PA
    Posts
    35

    Default

    Thanks for the info from everyone.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •